News

29Aug2013

Portal carian kerja makin digemari

DEKAD ini menyaksikan lonjakan ketara dalam perkembangan teknologi komunikasi maklumat (ICT), menjadikan urusan mencari kerja begitu mudah ibarat di hujung jari tidak seperti tahun-tahun yang lampau.

Menurut Jake Andrew, Pengurus Produk JobsDB.com yang berpejabat di Singapura, jumlah pencari kerja dari Malaysia melonjak sebanyak 365 peratus antara Januari 2011 hingga Februari 2012.

Menurut Andrew, Malaysia merupakan negara ketiga selepas Hong Kong dan Singapura di Asia dari segi jumlah pencari kerja dalam talian.

Kajian melibatkan 2,000 orang yang dijalankan JobsDB.com mendapati sebanyak 82 peratus pencari kerja di Malaysia memilih portal carian kerja apabila mahu membina kerjaya baharu.

Daripada jumlah itu, sebanyak 41 peratus meninjau prospek kerjaya dengan melawat portal-portal tersebut pada kadar tiga hingga empat kali seminggu.

Ada juga pencari kerja yang melawat portal itu sekadar membuat penilaian atau perbandingan dengan kerjaya yang disandang sekarang.

Selain itu, mereka ingin mengetahui kebolehan diri jika berada dalam kerjaya yang sama di syarikat lain.
Mereka biasanya hanya akan memohon kerja baharu pada waktu terdapat peluang menarik walaupun pada asalnya tidak ada niat berbuat demikian.

Pencari kerja kini boleh mencari kerja di mana-mana sahaja tanpa mengira masa. Tambahan pula, warga Malaysia semakin cekap menggunakan gajet canggih dan mudah alih.

Menurut Pengurus Besar JobsDB prozac drug.com Malaysia, Sheldon Fernandez, jumlah pencari kerja dalam talian dari Malaysia semakin meningkat.

“Ramai orang sentiasa berusaha mencari karier yang sesuai,” jelas Fernandez sambil menambah, mereka sebenarnya mencari perubahan yang positif.

Statistik JobsDB.com menunjukkan seramai 800,000 pencari kerja dari Malaysia telah melawat portal kerjaya bagi mendapatkan peluang lebih baik. Beliau yakin sebanyak 60 peratus daripada mereka adalah golongan yang sudah bekerja.

Internet telah menjadi sumber utama golongan pencari kerja seiring dengan perkembangan teknologi yang rancak termasuk populariti telefon pintar serta gajet mudah alih lain.

Portal utama
JobsDB Malaysia membuat pelaburan besar bagi menambah baik khidmat teknologi dan pembangunan produk bagi memberi lebih fleksibiliti dan kebolehcapaian kepada kumpulan pencari kerja.

Enjin pencarian itu menyasarkan untuk menjadi portal utama kepada golongan pencari kerja di rantau ini.
Selain membantu majikan mengiklankan jawatan kosong, portal itu juga berperanan menawarkan alternatif kepada pencari kerja untuk mendapat kerjaya yang sesuai.

Di Malaysia, kadar kejayaan pencari kerja melalui JobsDB.com mencatat purata antara empat hingga lima pengambilan baharu setiap bulan.

“Perkembangan ekonomi domestik di Malaysia begitu rancak, sebanyak enam peratus dalam suku terakhir pada tahun 2012 dan angka yang sama diunjurkan bagi tahun 2013, terutamanya dengan adanya sektor perusahaan kecil serta sederhana.
“Perkembangan itu mewujudkan banyak peluang kerja yang baharu di Malaysia,” jelas Pengarah Urusan JobsDB.com, Angeli Beltran.

Pendaftaran
Menurut beliau, khidmat dalam talian memudahkan pencari kerja membuat semakan dan rujukan dengan pantas.
“Proses tersebut daripada permohonan sehinggalah penerimaan kerja sebenarnya bergantung kepada sesebuah syarikat,” jelas beliau.

Katanya, JobsDB.com berperanan menyediakan liputan yang meluas berhubung sektor pekerjaan di samping membantu mengurangkan pengangguran di negara seperti Malaysia.

Katanya, untuk memudahkan proses carian kerja, individu terbabit dinasihatkan supaya mendaftar diri dengan laman-laman web mencari pekerjaan.

Selepas membuat pendaftaran, individu tersebut akan ditanya beberapa soalan berkaitan sektor pekerjaan yang diingini serta latar belakang khususnya kelulusan akademik serta pengalaman masing-masing.

Dalam laman-laman pencarian pekerjaan, terdapat sistem yang dapat memadankan pekerjaan yang dikehendaki dengan kelulusan pencari kerja.

Sebagai contoh, laman sesawang Jobstreet.com, mempunyai sistem pencarian yang dipanggil LiNa. Sebaik sahaja pihak majikan meletakkan iklan kerja kosong di dalam laman sesawang terbabit, LiNa secara automatik akan membuat suai padan kriteria yang diperlukan majikan dengan kelayakan atau keperluan pencari kerja.

Sistem itu kemudian akan menghantar e-mel pemberitahuan kepada pencari kerja terbabit.
“Jika individu itu memilih hampir kesemua bidang pekerjaan, dia kemungkinan akan menerima e-mel daripada LiNa setiap hari.

“Namun pencari kerja boleh menapis sendiri e-mel tersebut sama ada hanya membenarkan satu sahaja setiap hari, seminggu sekali atau bergantung kepada kehendak individu,” kata Presiden Persatuan Pembekal Kandungan Mudah Alih Malaysia (MMCP), Johary Mustapha ketika dihubungi.

Penggunaan nama karakter LiNa sebenarnya membolehkan penerima e-mel mengenal pasti surat elektronik yang dihantar itu spam atau tidak.

Source: Kosmo!

  • 29 Aug, 2013
  • marilyn
  • 0 Comments

Share This Story

Categories

Comments